Gemarineerde wortelen en spruiten met hammetje ⋆ Gezond met Lotte
23778
post-template-default,single,single-post,postid-23778,single-format-standard,theme-stockholm,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,popup-menu-fade,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
Gemarineerde wortelen en spruiten met zoete aardappel en hammetje

Gemarineerde wortelen en spruiten met zoete aardappel en een hammetje

Ingrediënten ( 4 personen) 

Gemarineerde wortelen: 

750g wortelen

1 el appelazijn

1/2 kl honing

1 klein teentje look

1/2 kl kaneel

100ml Griekse yoghurt ( eventueel mager)

1 handje gehakte koriander

 

Spruiten:

450g spruiten

3/4 kl komijnzaad

2-3 teentjes look

2 el tijmblaadjes

30g pompoenpitten

1/2 citroen

1 el tahin

 

Hammetje:

1,5kg beenham/ achterham

1 grote ui

150ml kippenbouillon

1 el sterke mosterd

1/2 el bourbon

1 el rietsuiker

 

Zoete aardappel:

4 zoete aardappels

1 klein portje zure room

koriander

 

Olijfolie

P&Z

Bereiding:

  1. Verhit de oven op 160°. Snijd de ui grof en leg in een ovenschaal. Giet hierover de kippenbouillon en leg het stuk vlees erop. Bedek de ovenschaal met een dubbele laag aluminiumfolie. Laat de ham 1 uur garen in de oven.
  2. Bereid ondertussen de groenten voor: Schil de wortelen en snijd in de lengte in 2-4  stukken ( naargelang de grootte van de wortelen), kuis de spruiten en halveer deze. Wortelmarinade: Meng 1 el olijfolie met 1 al appelazijn, 1/2 kl honing, pers het teentje look erbij, kaneel, snuifje zout en peper. Spruiten: Meng de spruiten met 1 el olijfolie en 1/4 kl zout en verdeel over een ovenschaal. Kneus ondertussen het komijnzaad in een vijzel. Pers de teentjes look erbij en voeg de blaadjes tijm toe. Meng goed onder elkaar.  Pers 1,5 kl citroensap en zet opzij. Zoete aardappel: Boen de aardappels schoon en verwijder eventuele oneffenheden. Bestrijk met een beetje olijfolie.
  3. Haal het hammetje uit de oven en verhoog de temperatuur naar 220°. Verwijder hierna de zwoerd en snijd het vet kruiselings in. Meng de bourbon met de mosterd, suiker en werk met peper. Bestrijk de ham met de bourbonsaus en bak nog een 25-30 minuten. Plaats de zoete aardappel mee in de oven.
  4. Stoom de wortelen gaar in circa 8-10′. Ze mogen nog een beetje knapperig zijn. Meng de wortelen onder de wortelmarinade en laat rustig afkoelen.
  5. Plaats de spruiten mee in de oven met het hammetje en laat gedurende 10′ garen.
  6. Haal het hammetje uit de oven na 25-30′ en laat het verder een 30′ rusten vooraleer het wordt aangesneden. Laat de zoete aardappel nog een 10′ langer in de oven staan.
  7. Verhit olijfolie in een pan en voeg het mengsel van komijnzaad, look en tijm toe. Voeg hierna ook de spruitjes en pompoenpitten toe en een snuifje zout. Laat even kort bakken op een hoog vuur onder voortdurende roeren. Roer 1,5 kl citroensap onder de spruiten.
  8. Leg de spruiten op een serveerschaal en besprenkel met tahin. Neem de afgekoelde wortelen en serveer op een serveerschaal, werk af met de yoghurt en de gehakte koriander. Haal de zoete aardappel uit de oven en maak bovenaan een gleufje tot half de aardappel, voeg een schepje zure room toe en werk af met P&Z en koriander.
  9. Snijd het hammetje aan en serveer de groenten en zoete aardappel.

Smakelijk

TIP! maak eens een ander stukje vlees dan een hammetje of kies voor een lekker stukje vis. Deze groenten passen bij alles!

 

Interesse in voedingsadvies?